Gezondheidscentrum De Toren: een ‘plus’ voor inwoners én zorgverleners
Gezondheidscentrum de Toren in Brummen is in juni 2019 geopend.
Maar wat merkt u daarvan als patiënt en als inwoner van Brummen? Welk voordeel levert het u op als u een bezoek brengt aan het Gezondheidscentrum? En welke ‘plus’ levert het voor de verschillende zorgverleners zelf op om samen onder één dak te zitten?
En waar staan al deze zorgverleners voor, wat is hun missie en wat hun visie.
Omdat samenwerken een proces is wat tijd en bezinning vergt presenteren we u hier (nog) geen kant-en-klaar-stuk over onze visie. De gesprekken over het meer vormgeven van onze onderlinge en al langer bestaande samenwerking vinden al veel langer plaats. Om concrete stappen te zetten zijn alle betrokken zorgverleners in maart 2019 met elkaar en met twee coaches aan de slag gegaan in de Bronckhorst hoeve op een visie dag waarover u hieronderiets meer kunt lezen.
Wij geven u een kijkje in de keuken op weg naar een intensievere onderlinge samenwerking.
Het fundament van het gezondheidscentrum
Om de gezamenlijke kracht goed te kunnen benoemen op de visie dag moesten de verschillende praktijken teruggaan naar hun eigen dromen: waarom waren ze ooit hun praktijk gestart? Wat wilden ze graag bereiken? Dit leverde mooie verhalen op over diverse beweegredenen waarbij de zorgpraktijken veel overeenkomsten bleken te hebben.
Zo werden onder anderen de volgende onderdelen genoemd: Bij ziekte en klachten kijken naar wat iemand wèl kan; écht aandacht geven; laagdrempelig zijn en verder kijken dan alleen ‘het probleem’. Werken in een setting met een “warm thuisgevoel”.
Met al deze verhalen hadden we een verbindende lijn te pakken tussen de diverse praktijken en het fundament gevonden van het nieuwe gezondheidscentrum.
Een praktische uitwerking van mooie ideeën
De verbindende lijn werd daarna verder uitgewerkt, zowel inhoudelijk als praktisch. Zo ontstonden mooie ideeën voor het opzetten van een workshop over valpreventie en het geven van voorlichtingsavonden over een specifiek thema zoals tiltechniek bij mantelzorgers. Bij de invulling van zo’n workshop of voorlichtingsavond moeten de zorgverleners onderling samenwerken. Om goed te weten bij wie welke expertise zit zal men elkaar dus nog beter moeten leren kennen. Het voorstel kwam al snel op tafel om bijvoorbeeld gezamenlijke lunches te organiseren.
De praktische kant ging onder anderen over de inrichting van het gebouw zoals kleuren, meubels, looproute en bewegwijzering.
Ook werd op deze visie dag een start gemaakt met de feestelijke opening: wie nodig je uit en welke programmaonderdelen kiezen we hiervoor?
Een stoel voor iedereen
De conclusie van de dag was dat de zorgverleners in het nieuwe Gezondheidscentrum De Toren allemaal hun eigen aandachtsgebied hebben maar met een duidelijke gemeenschappelijke drijfveer: samen werken aan betere zorg voor de inwoners van Brummen en omgeving. Dat betekent blijven leren van elkaar en gebruik maken van elkaars kracht en expertise en elkaar kennen.
Bovenal moet het centrum een fijne sfeer hebben; een werkplek waar zorgverleners het ook gewoon gezellig kunnen hebben met elkaar.
Een goede, open en warme sfeer zorgt ervoor dat patiënten makkelijk zullen binnenlopen.
Want zoals een van de deelnemers het deze avond mooi samenvatte: ‘Het centrum moet een stoel bieden voor iedereen.’